Weboldal készítés éttermeknek

A legjobb éttermek Budapest területén - csak Önért!

vasárnap, 26 július 2015 00:00

Kopár Csárda Pilisvörösvár

Értékelés:
(11 szavazat)

Budapesttől alig néhány kilométerre, Pilisvörösvár után, közvetlenül a 10-es számú főút mentén több évtizede áll a Kopár Csárda.

A csárda története eseménydús, akár a 20. század. A hatvanas évek végén nagyapám, Walter Ferenc piliscsabai téeszelnök kezdeményezésére nyitotta meg kapuit a jelenlegi vendéglátó-ipari egység őse, egy kisebb épület, melyet hamarosan bővítettek egy felső szinttel. Mindkét rész teljes mértékben fából épült. A 80-as években egyesültek a környékbeli téeszek, megalakult a Pilis völgye téesz, ami a későbbiekben beolvadt a hidegkúti Rozmaring termelőszövetkezetbe. Nem sokkal ez után a Kopár Csárda leégett. A Rozmaring újjáépítette, de már nem fából, hanem téglából. A felső szintről lemondtak, az alsó szint viszont jóval nagyobb alapterületet kapott: közel száz fő befogadására alkalmas, a teraszon még többen férnek el. A termelőszövetkezetek megszűnése után, a 90-es évek elején került a teljes tatarozásra szoruló ingatlan magántulajdonba. Azóta megbecsüléssel őrizzük mind a hely, mind a magyar konyha hagyományait.

2012-ben egy újabb markáns felújítás nyomán – természetesen szigorúan szem előtt tartva a környezetet és a szerves építészet sajátosságait – a ház kívül-belül ismét teljesen megújult. Gasztronómiai értelemben is újragondoltuk a hagyományokat, ami a csárdajelleg és a nemzetközi gasztronómiai trendek ötvöződését jelenti.

A csárdák az Alföld pusztaságainak jellegzetes, puritán vendéglátóhelyei voltak, ám valójában sokkal többet jelentettek az ott élő népeknek. A kietlen pusztaságok egyhangúságában ezek a helyek a szórakozás, a friss hírek, ízes étkek és szívmelengető italok apró szigeteit jelentették a hétköznapjaikat elzártságban élő emberek számára.

A csárdák találkozási pontok is voltak, hiszen utak kereszteződéseiben álltak. Kultúrák, népek, hagyományok s hiedelmek elegyedtek a színes forgatagban, melyet a betérő vendégek jelentettek. Az ott kínált ételek javarészt egyszerű, ám laktató finomságok voltak; bográcsban, szabad tűzön, kemencében, erőteljes fűszerezéssel készültek. Adott volt a nyersanyagok szezonális elérhetősége is, és ebben a legújabb időkig nem is történt változás. Ezek az ételkészítési hagyományok hosszú időre meghatározták a magyar konyha jellegét.

További információk

  • Cím:

    Pilisvörösvár, 10-es főút 23-as kilométerszelvény

  • Telefonszám: + 36 209 803 284; 26 375 313
Megjelent: 2486 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 21 július 2020 13:10

Értékelje az éttermet!

Hozzászólás vendégként

0
a Felhasználási Feltételeket.
  • Nincs hozzászólás

Gasztro ajánló

  • 1
  • 2
  • 3

Étterem kereső

Kedves Olvasónk!

Ha szívesen írna gasztro blogot vagy gyakran jár étterembe és másokkal is megosztaná tapasztalatait, szívesen helyet adunk Önnek! Szóljon nyugodtan!

Éttermek, figyelem!

Nyereményjátékainkhoz és étterem ajánlóinkhoz éttermeket keresünk! Cserébe komoly reklámot biztosítunk! Érdeklődni itt lehet!

Belépés

Olvasóink

Oldalainkat 54 vendég és 0 tag böngészi

Hírlevél