Weboldal készítés éttermeknek

A legjobb éttermek Budapest területén - csak Önért!

csütörtök, 18 október 2018 05:49

Étteremnyitás - csináljuk okosan!

Értékelés:
(3 szavazat)

Magyarországon mindig is nagyon népszerű volt gasztro vállalkozást indítani, ám arról sokan elfeledkeznek, hogy egy étterem vagy söröző indítása vagy üzemeltetése jóval költségesebb és teljesen más feladatokkal jár, mint egy hagyományos vállalkozás vezetése. Az ebben tapasztalatlanabbak szerencsére profi csapathoz fordulhatnak, akik tételesen átvizsgálják az üzleti tervet, majd végig is segítenek az egyes folyamatokon. A szakma kérdéseiről Rétfalvi-Kurucz Alexandrát, mint üzletnyitási tanácsadót, konyhatechnológust kérdeztük.

 

- Honnan jött az ötlet, hogy szaktanácsadással és tervezéssel segítik a gasztro vállalkozások elindítását?

Családi örökség ez a szakma. Édesanyám évtizedek óta foglalkozik konyhatechnológiai tervezéssel, korábban állami cégnél, majd 1992-ben édesapámmal céget alapítottak a tevékenységre. Én beleszülettem a szakmába, 2005. óta dolgozom a családi cégben, melynek az ügyvezetője vagyok. A szüleim elsősorban a tervezésre helyezték a hangsúlyt a cégben, a szaktanácsadás profilunkat a vállalkozóktól érkező igény teremtette meg. Nagyon nehéz egy gasztro vállalkozást életre hívni, és kevesen látják komplexen az üzletnyitás folyamatát. Mivel sok egység nyitását követtük végig az évek alatt, olyan tapasztalatott gyűjtöttünk ebben, amit szívesen osztunk meg a hozzánk forduló vállalkozókkal, megkímélve őket egy csomó felesleges futamtól.


Kurucz Alexandra 260 1- Mik azok az esetek, ahol igazán látszik, miért érdemes Önökhöz fordulni?

Szerencsére, akikkel dolgozunk, azoktól nagyon jó visszajelzések érkeznek, igazából nincs olyan eset, amikor nem tudunk valami újat mondani, valami olyan területre felhívni a figyelmet, amire a leendő gasztro vállalkozó esetleg nem gondolt. Bevallom, hogy olyan eset is előfordult már, nem is egyszer, amikor a megbízónk az általunk kapott információ döntötte el, hogy belevág-e egyáltalán a gasztro bizniszbe. Volt olyan eset, amikor két fiatal hónapok kemény munkájával összerakott komplett üzleti tervvel érkezett tanácsadásra, és a beszélgetés második pontjánál kiderült, hogy jogszabályi akadálya van az elképzelésüknek. Ha előbb beszélgetünk, nagyon sok időt megspóroltak volna.

- Konyhatechnológiai tervezéssel is foglalkoznak. Ez konkrétan hogyan néz ki, milyen információk alapján kezdenek neki?

Nem árt egy üzlethelyiség, ami megfelel a tervezett profilnak. Fontos tudni, hogy mit szeretnénk előállítani az adott üzletben, milyen alapanyagokból, és milyen eszközökkel, ezt a koncepciót közösen alakítjuk ki a megbízónkkal. Természetesen vannak nagyon "elméleti" munkáink is, amikor egy építési engedélyezési eljárás részeként tervezünk valamit, ami csak évek múlva lesz épület, de itt is törekedni kell arra, hogy értelmes gasztro koncepció álljon össze, ami később üzemeltethető.

- A vendéglátóipar egy nagyon specifikus vállalkozási forma. Mik azok az extrák, tapasztalatok, megoldások, amiket nyújtanak a leendő vendéglátósok felé?

Sokan már akkor hozzánk fordulnak, amikor a vállalkozás ötlete megfogan. Segítünk abban, hogy milyen üzlethelyiség lenne megfelelő, mekkora háttér szükséges a tervezett választék előállításához, ha szükséges, javaslatokat teszünk a koncepcióra, össze tudunk állítani üzleti tervet, meg tudjuk tervezni és a szakhatóságokkal egyeztetni a kivitelezés előtt a vendéglátó egységet. Részt veszünk az üzletnyitással kapcsolatos teendők rendszerezésében, a külön-engedélyezés folyamatában, HACCP dokumentáció összeállításában. Ez egy komplex szolgáltatás, ahol akár a nulladik kilométertől segítjük az ügyfelünket, amíg elérkezik a sikeres megnyitásig. Vagy igény szerint még utána is támogatjuk, akár folyamatos pénzügyi tanácsadással, a vállalkozás nyomonkövetésével.


- Manapság tényleg rengetegen kezdenek hasonló vállalkozásba. Mik a kezdetekkor a legfontosabb szabályok?

Koncepció. Ez a legfontosabb. Tudni mit akarok, és azt hogyan valósítom meg lépésről-lépésre. És igénybe venni ezen az úton a megfelelő segítőket.


- Önök szerint Magyarországon mi a legfőbb oka egy étterem bezárásának?

Sajnos sok vállalkozó maga sem tudja mit akar. Hogy a vállalkozása miben lesz más, mint a többi 52000 versenyző a piacon. Ha magának sem tudja a vállalkozását definiálni, akkor hogyan lehetne hiteles a vendégei felé?
Az önismeret is nagyon fontos dolog. Mindenkinek ismernie kell a saját határait, és azt felmérni, hogy helyt tud-e állni vezetőként vagy tulajdonosként a tervezendő egységben. Azt is fel kell tudni helyesen mérni, hogy mik azok a területek, amelyekhez a siker érdekében igénybe kell venni külső szakembereket, senki sem születik polihisztornak. A legjobb az, amikor a koncepció legelején kezdünk közösen gondolkozni, ezeket a tanácsadásokat szeretem a legjobban.

- Kezdéskor az egyik legnagyobb gond a hatóságokkal való küzdelem szokott lenni. Ezt Önök mennyiben tudják megkönnyíteni?

Fontos, hogy a Hatóság nem az ellenség. Csak tudni kell a nyelvükön beszélni, és értelmes kérdéseket feltenni. Mi minden munkánál a kivitelezés megkezdése előtt leegyeztetjük a szakhatósággal a terveket. Ezzel megkönnyítjük a munkájukat és a vállalkozó életét is, hiszen nem kell majd egy kész üzlethelyiségen a hatósági szemle után módosításokat végezni.


- Egy vendéglátós vállalkozás (egyik) alapja az egység földrajzi elhelyezkedése. Volt-e olyan esetük a múltban, ahol annyira rossz helyen volt az egység, hogy azt tanácsolták, nem is érdemes belevágni?

Igen, sajnos volt ilyen, és ez az, amit a legnehezebb a megbízó felé kommunikálni. Sokan beleszeretnek valami profilhoz nem alkalmas helyen lévő cuki kis üzletbe, amibe bele akarják erőszakolni az álmaikat, ilyenkor nagyon nehéz az érzelmeket észérvekkel megdönteni. Például egy pörgős street foodra építő helyet nem teszünk egy átmenő forgalom nélküli üzlethelyiségbe.


- Sajnos sokszor tapasztalható, hogy a szakemberek tanácsait a lelkes vállalkozók egyáltalán nem fogadják meg. Volt-e ilyen Önöknél és hogy sikerült megoldani?

Van olyan belvárosi hely, amin négy megbízónak dolgoztam, és minden alkalommal felhívtam a figyelmet, hogy probléma van a koncepcióval, sőt magával az üzlethelyiséggel. Szerencsére ez a ritkább, akik hozzánk fordulnak általában nyitottak arra, hogy ne csak tervezzünk, hanem vegyünk részt a koncepció megalkotásában is.


- A vállalkozás tervezésének melyik fázisában érdemes Önökhöz fordulni? Nyilván az elején, de mik azok az alapok, amik viszont mindenképp kellenek, a szándékon kívül?

Nyilván az anyagiak nem elhanyagolhatóak. Ez egy nagyon drága, beruházásigényes vállalkozási forma. Fontos, hogy tudja a vállalkozó, hogy mit szán a vendéglátó egység elindítására, és hogyan jut ehhez a forráshoz. Sokszor többen rakják össze a befektetendő pénzt, itt viszont nagyon fontos a feltételek tisztázása. Nem egy vállalkozást láttunk már személyes viták miatt széthullani. Az a tapasztalatunk, hogy nagyon sokan a nagyságrenddel sincsenek tisztában, amennyibe egy ilyen vállalkozás kerül. Rosszabb esetben menet közben jönnek rá, hogy alultervezték a költségeket, és a vállalkozásuk csapdájába esnek. Az anyagiak biztosítása mellett a kulcsembereket emelném ki. Nem kell elemeznem a vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiányt. Ha nem látjuk, hogy kik azok a legfontosabb emberek, akikre támaszkodhatunk az üzemeltetés során, akkor bele se szabad vágni a projektbe.

További információk

  • Cím:

    További információk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

  • Telefonszám: +36203468593
Megjelent: 6324 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 18 október 2018 07:43

Értékelje az éttermet!

Hozzászólás vendégként

0
a Felhasználási Feltételeket.
  • Nincs hozzászólás

Gasztro ajánló

  • 1
  • 2
  • 3

Étterem kereső

Kedves Olvasónk!

Ha szívesen írna gasztro blogot vagy gyakran jár étterembe és másokkal is megosztaná tapasztalatait, szívesen helyet adunk Önnek! Szóljon nyugodtan!

Éttermek, figyelem!

Nyereményjátékainkhoz és étterem ajánlóinkhoz éttermeket keresünk! Cserébe komoly reklámot biztosítunk! Érdeklődni itt lehet!

Belépés

Olvasóink

Oldalainkat 75 vendég és 0 tag böngészi

Hírlevél