Ezt a geológiailag rendkívül változatos, a nyári nappalokon forró, az éjszakákon a Bakony hűvös szeleitől felfrissülő csodaszép tájat az Isten is a szőlőnek teremtette.
Itt csak a legjobb bort szabad akarni, alázattal a régiek, a táj, a szőlő, a 200 éves pince, a többször megszakadt, de mindig feléledő tradíciók előtt, a világra kitekintve, a világ nagy borairól mértéket véve, olyan bort, amilyet csak itt lehet.
A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár -a borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen, 15 hektár területen.
A borvidék zászlós borának alapanyaga Olaszrizling az ültetvények legnagyobb része, de kitűnő minőségben terem itt Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres is.
A borok:
Csopaki Rizling
Mindennapi betevő borunkból úgy 2015 juniusáig a 13-as évjáratot fogyasztjuk. Elegáns, üde, szép mezei virág illatú és harmonikus. Friss savaival egyensúlyban van a 12,5% alkohol tartalom. Összetéveszthetetlenül csopaki. Tíz hektáron termelünk olaszrizlinget. Nem egészen 4000 palackot hektáronként. Lehet számolni terhelést! Ha az ember leül a barátaival jöhetnek a hamvasi 4,5 decis adagok. Vagy több.
Chardonnay 2013
Csopakon a világ-fajtákból is csopaki lesz. Csopaki és mégis Chardonnay. 2013-ban nem tudtunk tévedni. Időben kellett szüretelni. Mi nem szeretjük a fejnehéz alkoholos borokat. A rothadt szőlőből készített száraz fehéreket sem. Olyan boraink vannak, amiket mi szeretünk.
Cserszegi Fűszeres 2013
Mari szerint vadrózsa illata van. Mások a bodza virágra esküsznek. Egy biztos üde, nincsen benne semmi nehézkesség. Evvel lehet a borra szoktatni mindenkit, aki elakadt a málna szörpnél vagy a söröknél. Aperitívnak is tökéletes.
Rozé 2013
A szokásos kékfrankos-merlot összeállítás. Az egyik hozza a frissességet a másik felel a kifinomult illatokért. Naplementében párás pohárból, párás szemmel a nagydiófa alatt csinos nővel (vagy fiúval).
Szürkebarát 2014
November elején már ismerkedhetünk az előre eltemetett évjárat első tételével. Ha ilyen lesz a többi is, akkor tényleg nem tudom mitől féltünk. Illatos, gyümölcsös és jó egyensúlyban vannak benne sav és alkohol.
Lőczedombi Olaszrizling 2013
Kifogyott a 11-es gyönyörű és a valamivel lágyabb, de így is népszerű 12-es. Mondtam már, hogy 13-ban nem tudtunk melléfogni?
Összetett, gyümölcsös, ropogós, hosszú ízű. Egy baj megint van vele. Ezen a vörös permi homokkő dombon csak 1500 palack szokott megteremni. Azt meg elisszák előlem a vásárlók.
Siralomvágó Olaszrizling 2011
A köves, száraz terület adja a legkoncentráltabb csopaki élményt. A '11-es kiegyenlített évjárat. Csopak minden szépsége benne van a palackban. Minerális, hosszú ízű. Ha nem a mienk lenne, azt mondanám nagy bor. Persze kifogyóban van.
Lőczedombi Szürkebarát 2012 – 2013
Igen, mind a kettő forgalomban van. Van aki a lusta, telt, lágy változatot kedveli, van akinek jobban bejön a vibráló, összetett és elegáns 13-as. Mindenesetre a 12-es az olcsóbb.
Furmint-Olaszrizling 2012 ill. Ranolder 2013
A helyzet ugyanaz mint a szürkebarátnál. A kánikulai évjáratokban kiégnek a vibráló savak és jobban gyűlik az alkohol, olajosabbak a borok.
Mi a másik változatot szeretjük jobban. Azt amelyik 13-ban termett. Csak az viselheti a régi tulaj, Ranolder püspök nevét. Az áruk sem ugyanaz.
Cabernet franc 2012
Fél hektár a Siralomvágó agyagos, kicsit nedvesebb aljában. Gyümölcsös, bársonyos, izgalmas vörösbor. Nagyon sok azért ebből sem termett. Talán tíz francia barrique-nyi.
Ranolder vörös 2009
A dűlő felső, köves fél hektárján 1000-1200 palack bor terem. A szőlő szemei kisebbek mint a zöldborsó. Ahogyan a franciák mondják, aki franc-t termel, nem szőlőt, héjat termel.
Értékelje az éttermet!
Kérjük, lépjen be a hozzászóláshoz!
Hozzászólás vendégként