Weboldal készítés éttermeknek

vasárnap, 09 augusztus 2015 00:00

Jásdi Pince Csopak

Írta:
Értékelés:
(1 szavazat)

A Csopak és Paloznak közötti, Balatonra néző völgyben művelték szőlőiket a Krisztus utáni I. - és IV. század közötti a fajszi (Balácapuszta) római villa obsitos légionáriusai, a XI. században Szent István királyunktól első ízben szőlő-birtokot kapott Veszprém-völgyi apácamonostor jobbágyai, a XIX. század közepén a borairól is méltán híres Ranolder János, veszprémi püspök.

Ezt a geológiailag rendkívül változatos, a nyári nappalokon forró, az éjszakákon a Bakony hűvös szeleitől felfrissülő csodaszép tájat az Isten is a szőlőnek teremtette.

Itt csak a legjobb bort szabad akarni, alázattal a régiek, a táj, a szőlő, a 200 éves pince, a többször megszakadt, de mindig feléledő tradíciók előtt, a világra kitekintve, a világ nagy borairól mértéket véve, olyan bort, amilyet csak itt lehet.

A Jásdi Pince tulajdonosai - a Jásdi házaspár -a borvidék legjobb területein gazdálkodnak, összesen, 15 hektár területen.

A borvidék zászlós borának alapanyaga Olaszrizling az ültetvények legnagyobb része, de kitűnő minőségben terem itt Chardonnay, Szürkebarát, Cserszegi Fűszeres is.

A borok:

jasdi csopakirizling 2012 nCsopaki Rizling

Mindennapi betevő borunkból úgy 2015 juniusáig a 13-as évjáratot fogyasztjuk. Elegáns, üde, szép mezei virág illatú és harmonikus. Friss savaival egyensúlyban van a 12,5% alkohol tartalom. Összetéveszthetetlenül csopaki. Tíz hektáron termelünk olaszrizlinget. Nem egészen 4000 palackot hektáronként. Lehet számolni terhelést! Ha az ember leül a barátaival jöhetnek a hamvasi 4,5 decis adagok. Vagy több.

Chardonnay 2013

Csopakon a világ-fajtákból is csopaki lesz. Csopaki és mégis Chardonnay. 2013-ban nem tudtunk tévedni. Időben kellett szüretelni. Mi nem szeretjük a fejnehéz alkoholos borokat. A rothadt szőlőből készített száraz fehéreket sem. Olyan boraink vannak, amiket mi szeretünk.

Cserszegi Fűszeres 2013

Mari szerint vadrózsa illata van. Mások a bodza virágra esküsznek. Egy biztos üde, nincsen benne semmi nehézkesség. Evvel lehet a borra szoktatni mindenkit, aki elakadt a málna szörpnél vagy a söröknél. Aperitívnak is tökéletes.

jasdi rose 2014 nRozé 2013

A szokásos kékfrankos-merlot összeállítás. Az egyik hozza a frissességet a másik felel a kifinomult illatokért. Naplementében párás pohárból, párás szemmel a nagydiófa alatt csinos nővel (vagy fiúval).

Szürkebarát 2014

November elején már ismerkedhetünk az előre eltemetett évjárat első tételével. Ha ilyen lesz a többi is, akkor tényleg nem tudom mitől féltünk. Illatos, gyümölcsös és jó egyensúlyban vannak benne sav és alkohol.

Lőczedombi Olaszrizling 2013

Kifogyott a 11-es gyönyörű és a valamivel lágyabb, de így is népszerű 12-es. Mondtam már, hogy 13-ban nem tudtunk melléfogni?

Összetett, gyümölcsös, ropogós, hosszú ízű. Egy baj megint van vele. Ezen a vörös permi homokkő dombon csak 1500 palack szokott megteremni. Azt meg elisszák előlem a vásárlók.

Siralomvágó Olaszrizling 2011

A köves, száraz terület adja a legkoncentráltabb csopaki élményt. A '11-es kiegyenlített évjárat. Csopak minden szépsége benne van a palackban. Minerális, hosszú ízű. Ha nem a mienk lenne, azt mondanám nagy bor. Persze kifogyóban van.

Lőczedombi Szürkebarát 2012 – 2013

Igen, mind a kettő forgalomban van. Van aki a lusta, telt, lágy változatot kedveli, van akinek jobban bejön a vibráló, összetett és elegáns 13-as. Mindenesetre a 12-es az olcsóbb.

Furmint-Olaszrizling 2012 ill. Ranolder 2013

A helyzet ugyanaz mint a szürkebarátnál. A kánikulai évjáratokban kiégnek a vibráló savak és jobban gyűlik az alkohol, olajosabbak a borok.

Mi a másik változatot szeretjük jobban. Azt amelyik 13-ban termett. Csak az viselheti a régi tulaj, Ranolder püspök nevét. Az áruk sem ugyanaz.

Cabernet franc 2012

Fél hektár a Siralomvágó agyagos, kicsit nedvesebb aljában. Gyümölcsös, bársonyos, izgalmas vörösbor. Nagyon sok azért ebből sem termett. Talán tíz francia barrique-nyi.

Ranolder vörös 2009

A dűlő felső, köves fél hektárján 1000-1200 palack bor terem. A szőlő szemei kisebbek mint a zöldborsó. Ahogyan a franciák mondják, aki franc-t termel, nem szőlőt, héjat termel.

További információk

Megjelent: 1898 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 10 augusztus 2015 06:38
Tovább a kategóriában: « Figula Pincészet Balatonfüred

Értékelje az éttermet!

Hozzászólás vendégként

0
a Felhasználási Feltételeket.
  • Nincs hozzászólás

Gasztro ajánló

  • 1
  • 2
  • 3

Étterem kereső

Kedves Olvasónk!

Ha szívesen írna gasztro blogot vagy gyakran jár étterembe és másokkal is megosztaná tapasztalatait, szívesen helyet adunk Önnek! Szóljon nyugodtan!

Éttermek, figyelem!

Nyereményjátékainkhoz és étterem ajánlóinkhoz éttermeket keresünk! Cserébe komoly reklámot biztosítunk! Érdeklődni itt lehet!

Belépés

Olvasóink

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi

Hírlevél