A Csopak és Paloznak közötti, Balatonra néző völgyben művelték szőlőiket a Krisztus utáni I. - és IV. század közötti a fajszi (Balácapuszta) római villa obsitos légionáriusai, a XI. században Szent István királyunktól első ízben szőlő-birtokot kapott Veszprém-völgyi apácamonostor jobbágyai, a XIX. század közepén a borairól is méltán híres Ranolder János, veszprémi püspök.
Pincészetünk alapkövét 13 éve raktuk le, de családunk szőlőhöz és borhoz való kötődése sokkal régebbi gyökerű. Apai ágon közel kétszáz évre visszamenőleg ismerjük családunk csopaki múltját, anyai ágon ugyanez mondható el, csak káli-medencei, azon belül is kővágóörsi eredettel. Mint minden tisztes balatoni családnál, így nálunk is változó mértékben, de állandó jelleggel a mindennapok része volt a háztáji szőlő, a pince, a bor és hozzájuk kötődő munka. Ez a mai napig így van, de nem túlzás azt mondani, hogy a maihoz hasonló méretekben felmenőink nem foglalkoztak bortermeléssel.
A Víg Molnár Csárda Csopak gyönyörű üdülőövezetében található a 71-es főút mellett Balatonfüredtől 3 Km-re, Veszprémtől 12 Km-re. Az épület 1950-60-as években a vízimalomhoz, mint lakás tartozott.
A malmok bezárása után 1971-ben kezdtek benne vendéglátással foglalkozni. Hosszú éveken át jól működő, híres vendéglője volt a gyorsan fejlődő falunak, amely a növekvő turizmusnak volt köszönhető. Amíg hozzá nem értő emberek az enyészet útjára juttatták, az épület teljesen lepusztult, elhanyagolttá vált.
2011 tavaszán döntöttünk, családi vállalkozás keretében megvásároltuk az ingatlant látva benne a szépséget, és a szakmai kihívást. Újra gondolva a vendéglátás mai igényeit megkezdtük a felújítást.
A családom csopaki születésű. Édesanyám, húgom és az öcsém is szintén vendéglátást tanultak, hosszú évek szakmai tapasztalatával rendelkezünk. Hamarosan sikerült megnyitnunk a betérő vendégeink örömére a megfiatalodott Víg Molnár Csárdát, amit egész évben nyitva tartunk.
Elkészült a nádfedeles, kellemes árnyékot adó lábas ház, 120 férőhellyel. A hozzá kapcsolódó búbos kemencével, melyben kitűnő házias ételeket készítünk, egyéni és csoportos vendégeink részére. A belső étterem is megfiatalodott, ízléses vidéki hangulattal, 70 fő részére szolgáljuk a betérők igényeit. Ételkínálatunk megőrzi a híres magyar konyha jellegét, de szem előtt tartva az egészséges mai ember igényeit. Választékos borajánlattal, házi szörpökkel szeretnénk gasztronómiai élvezetet szerezni kedves vendégeinknek.